Categories
Starea Ideilor

Un lac dă în judecată statul Florida

Amenințat de dezvoltarea imobiliară, un lac vrea să își protejeze dreptul de a continua să existe dând în judecată statul Florida. Ca să facă asta, lacul are, desigur, nevoie de oameni care să îi susțină cauza. Ceea ce face litigiul interesant este faptul că acesta nu este încă un caz clasic de protecție a mediului, ci un litigiu care încearcă să schimbe paradigma. În plus, este primul de acest fel din SUA.

„Legislația actuală este neprielnică naturii pentru că natura este văzută ca o proprietate. Când cumperi o proprietate, poți să faci ce vrei cu ea”, spune într-un interviu avocatul care va reprezenta lacul în instanță. „Ideea e că trebuie să introducem în legislația noastră drepturi pentru natură”. 

Lacul litigant se numește Mary Jane și se află în partea centrală a statului Florida din SUA. Într-o descriere făcută de jurnalista de mediu și autoarea Elizabeth Kolbert în publicația The New Yorker, forma lacului este asemănată cu capul unei femei din profil. Într-adevăr, cu un pic de imaginație și un zoom-out, cam așa arată lacul pe Google Maps. „Acolo unde ar fi spatele capului femeii, e un parc cu loc de joacă și mese de picnic. Acolo unde ar fi fața, sunt căsuțe răsfirate, cu poduri lungi care se clatină peste apă”, scrie Kolbert. „Oamenilor care locuiesc de-a lungul lacului le place să meargă cu barca, să înoate și să observe fauna sălbatică. Înspre partea lacului unde se află parcul, există o insuliță, cunoscută ca Insula Păsărilor, care este locul preferat în care egretele și berzele de pădure își fac cuib.”

Un dezvoltator imobiliar vrea, însă, să transforme o parte din zonele umede și pădurile din jurul lacului în case, peluze și clădiri de birouri. 

Dacă zona ar fi distrusă, locuitorii ar putea da în judecată dezvoltatorul și, probabil, ar câștiga. Însă atât timp cât natura este evaluată doar din perspectiva valorii pe care o aduce oamenilor, apa și toate speciile care depind de existența apei și a naturii din jurul ei, nu și-ar putea recupera niciodată pierderile. De aici vine noutatea faptului că în acest litigiu e parte lacul în sine, care își susține valoarea, independent de beneficiile sau pierderile aduse oamenilor.

Dacă pare o măsură radicală ca natura să aibă drepturi, avocatul lacului amintește că evoluția drepturilor a fost întotdeauna considerată radicală.  

Însă ideea că natura ar putea avea drepturi nu este una nouă. În 1972, profesorul de drept Christopher Stone a scris cartea Ar trebui să aibă copacii personalitate juridică?, în care remarca faptul că drepturile sunt un construct social. De-a lungul istoriei, categorii întregi de oameni au fost lipsiți de drepturi. De exemplu, dreptul femeilor de a vota a apărut mult mai târziu în istorie, în perioade diferite în jurul lumii, cu cele mai multe dintre țări luând această decizie între 1893 și 1960. Elveția a permis femeilor să voteze în toate alegerile abia în 1971, Portugalia în 1976, iar Liechtenstein în 1984. Nicio decizie de extindere a drepturilor nu s-a întâmplat în mod natural, ci doar după ani de zile de mișcări și de idei, care au părut inițial radicale. 

 „De fiecare dată când există o mișcare de a oferi drepturi unei noi entități, propunerea va suna ciudat, înfricoșător sau amuzant”, scria Stone. „Asta se întâmplă pentru că până ce obiectul fără drepturi nu își primește drepturile, nu putem să îl vedem ca altceva decât un obiect care e acolo pentru ca noi, cei ce deținem deja drepturi, să îl folosim. Propun în mod foarte serios să acordăm drepturi pădurilor, oceanelor, râurilor și altor așa numite obiecte naturale din mediu – să acordăm drepturi naturii ca un întreg.”

Chiar și cu drepturi legale, natura nu va putea să vorbească în numele ei. Celor care invocă acest motiv în susținerea imposibilității de a pune în practică o astfel de idee, activiștii le amintesc că nici firmele nu pot vorbi singure și cu toate acestea se bucură de personalitate juridică – adică dobândesc drepturi și își asumă obligații odată ce sunt în mod legal înființate. Iar atunci când firmele au nevoie „să vorbească”, tot un om o face și în numele lor. 

Litigiul început de lacul Mary Jane împotriva statului Florida vrea să schimbe cadrul legislativ dintr-unul care vede natura ca pe o proprietate a oamenilor, într-unul care vede natura ca pe o responsabilitate comună a noastră. 


Acest material a apărut prima dată în rubrica Starea Ideilor din newsletter-ul săptămânal Starea Nației.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *