Categories
Starea Ideilor

Femei invizibile

Sheryl Sandberg ocupa o funcție de conducere la Google când era însărcinată pentru prima dată. Google era deja o companie imensă, cu o parcare pe măsură – parcare ce devenise greu de străbătut pentru Sandberg, care descrie în cartea Lean In că nu a avut o sarcină ușoară. După luni de zile de efort, Sandberg s-a dus la Sergey Brin, unul dintre fondatorii Google, și i-a spus apăsat că e nevoie de locuri de parcare chiar în fața clădirii, care să fie rezervate pentru femeile însărcinate. Brin a fost de acord pe loc, oarecum rușinat că nu s-a gândit niciodată la așa ceva. Însă nici Sandberg nu se gândise vreodată la asta înainte să fie chiar ea însărcinată și să experimenteze în mod direct durerile cauzate de picioare umflate. 

„Google suferea de o lipsă de informații”, scrie Caroline Criado-Perez în cartea Femei invizibile. Manipularea datelor într-o lume concepută pentru bărbați. Lipsa de informații era cauzată de faptul că fondatorii bărbați ai Google nu fuseseră vreodată în situația descrisă de Sandberg. 

„Nu ar fi trebuit să fie nevoie ca o femeie cu poziție ierarhică superioară din cadrul Google să fie însărcinată pentru ca Google să umple această lipsă de date: mai existaseră și alte femei însărcinate care au lucrat în cadrul companiei și înainte. Google ar fi putut – și ar fi trebuit – să fie proactiv în căutarea acestor informații. Dar realitatea e că de obicei chiar e nevoie de o femeie cu putere de decizie pentru ca astfel de probleme să fie rezolvate”, continuă autoarea.

Acesta este unul dintre motivele pentru care avem nevoie să ne asigurăm că și femeile și bărbații au șanse reale să ajungă în spațiile în care se iau decizii. Pentru că uneori ideile și preocupările ne sunt profund influențate de experiențele pe care le avem. Iar deocamdată, femeile și bărbații au experiențe de viață diferite. 

„Având în vedere ritmul actual al progreselor, trebuie să mai treacă cel puțin 60 de ani până când vom realiza pe deplin egalitatea de gen”, este concluzia Institutului European pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați (EIGE).

Institutul există încă din 2010 și a fost înființat ca să colecteze date, să cerceteze, să înțeleagă, să explice publicului larg ce se întâmplă în materie de egalitate de gen în statele din Uniunea Europeană. Iar apoi să promoveze egalitatea de gen prin propuneri de măsuri.

În ceea ce privește echilibrul de gen în parlamente, concluzia institutului este că statele care au cote de gen impuse de lege ar putea obține un echilibru până în 2026, adică în următorii 4 ani. În schimb, statele fără astfel de prevederi legale, ar putea obține un echilibru în parlament în aproximativ 20 de ani. 

Ce înseamnă echilibru de gen în parlament? Înseamnă că există cel puțin 40% din fiecare gen în componența parlamentului. 

Potrivit EIGE, dovezile arată că introducerea unor cote de gen în legislație are un impact pozitiv. În statele în care există astfel de cote, numărul de femei în parlament s-a dublat din 2004. Există și partide politice care adoptă în mod voluntar astfel de cote, fără să fie obligate prin lege să o facă. Cu toate acestea, concluzia EIGE este că structurile interne de putere eșuează în a reprezenta femeile în mod adecvat.

Pentru că spațiile de putere sunt în general deținute de bărbați, există în continuare multe lipsuri de informații chiar și în afara politicii. Lipsuri de informații din care apar: telefoane care sunt prea mari pentru mâinile și buzunarele femeilor, diagnostice medicale care sunt mai neconcludente, tratamente care sunt mai puțin adecvate, și chiar și mașini în care femeile au un risc mult mai mare de deces în cazul unui accident decât bărbații. Sau situații precum cea de mai jos, pe care o descrie tot Caroline Criado-Perez în aceeași carte:

Dawn Bovasso este una dintre puținele femei care ocupă poziția de director de creație în publicitate în SUA. Totodată, e și o mamă singură. Așa că atunci când compania ei a anunțat că organizează o cină pentru directori, a avut de luat o decizie: merita cina asta cei 200 de dolari pe care ar fi trebuit să îi cheltuiască ca să găsească pe cineva cu care să își lase copilul? Autoarea descrie apoi cum au stat lucrurile în schimb pentru colegii bărbați, care nu au avut de făcut astfel de calcule. Cei mai mulți dintre ei au acceptat pe loc. „De fapt, nu doar că au acceptat, dar au și rezervat camere la hotelul de lângă restaurant, ca să poată consuma alcool”, spune Perez. Mai mult, cheltuielile bărbaților s-au încadrat în cheltuieli în interes profesional, decontate apoi de firmă. Însă cheltuielile unei mame singure care trebuie să găsească un îngrijitor pentru copilul ei, nu. 

Cauzele care generează astfel de situații pot să fie uneori doar simple omisiuni, nu rea intenție. Omisiuni care se petrec pentru că femeile nu participă în general acolo unde se dezbat probleme și unde se iau decizii. Așa cum s-ar fi întâmplat și în cazul Google, dacă Sheryl Sandberg nu ar fi avut acolo o poziție în care putea să își exercite influența. 

O să rezolve cotele de gen toate aceste probleme? Probabil că nu. Dar poate că vom afla mai des ce experiențe și ce idei are o parte a populației care, din statistici, rezultă că este sistematic ignorată.


Acest material a apărut prima dată în rubrica Starea Ideilor din newsletter-ul săptămânal Starea Nației.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *